> Магілёўская вобласць > Быхаўскі раён > мястэчка Новы Быхаў > Замчышча
Новы Быхаў. Замчышча

Замчышча | Новы Быхаў

Замак Новы Быхаў

Новы Быхаў узнік у XVI стагоддзі на высокім правым беразе Дняпра і быў адразу спланаваны і пабудаваны як драўляна-земляны замак прамавугольнай формы памерамі 560x370 метраў. Па перыметру ён быў абведезены земляным валам і ровам. Перад уязной брамай праз роў меўся пад’ёмны мост. Падобная планіроўка зафіксавана і ў сярэдзіне XVIII ст. У XVI – пачатку XVII ст. горад належаў Хадкевічам, затым перайшоў да Сапегаў.

У ходе вайны Масковіі з Літвой, пачатай у 1654 г., Новы Быхаў быў заняты войскам атамана Ш. Залатарэнкі, затым некалькі разоў переходзіў з рук у рукі. Асабліва актыўная аблога была праведзена ў студзені 1655 года 12-тысячным войскам гетманоў Радзівіла і Ганмеўскага. Залатарэнка з 6 тысячамі казакаў умела бараніўся, праводзіў нечаканыя вылазкі і не дапускаў поўнага акружэння. Аблога працягвалася да канца студзеня, затым была знята.

Пасля падзей вайны Масковіі з Літвой XVIІ ст. і Паўночнай вайны Новы Быхаў ператварыўся ў невялікае мястэчка. У цэнтры яго стаяў абгароджаны вастраколам “двор”. Уезд сюды ійшоў па мосце, перакінутым праз роў, па якім траплялі ў вежу-браму, абгароджаную вастраколам. Тэрыторыю “двара” займалі гаспадарчыя і жылыя пабудовы.

Паводле:
“Людзі і замкі”, М. А. Ткачоў, Мн, 1991