> obwód homelski > rejon łojowski > wieś Sutków (Przedziełka) > Zespół pałacowo-parkowy
Sutków (Przedziełka). Zespół pałacowo-parkowy

Zespół pałacowo-parkowy | Sutków (Przedziełka)

Rok budowy (przebudowy): XIX

Zespół pałacowy w dawnym majątku ziemskim

W XVII i XVIII wieku Sutków wraz z pobliskim Łojowem należał do Judyckich. Na początku XIX wieku, jako wiano Julii z Judyckich, majątek dostał się w ręce Rudziejewskich. W 1870 roku Hieronim Rudziejewski sprzedał dobra Czajkowskiej, a ta z kolei - Baranowskiemu, który prawdopodobnie był ostatnim właścicielem dóbr.

Klasycystyczny pałac w Sutkowie był wzniesiony w pierwszej połowie XIX wieku przez N. Rudziejewskiego. Pałac jest dużą dwukondygnacyjną budowlą wzniesioną na planie prostokąta. Dominantę fasady stanowi portyk z dwiema parami kolumn toskańskich w wielkim porządku, zwieńczony trójkątnym naczółkiem.

Podobny portyk (jednak z kolumnami nie ustawionymi w pary), znajduje się w elewacji ogrodowej. Boki pałacu połączone są za pomocą załamanych pod kątem prostym parterowych galerii rozczłonkowanych pilastrami, z dwoma jednokondygnacyjnymi pawilonami ustawionymi symetrycznie po obu stronach korpusu głównego.

W centralnej części pałacu zachował się wielki westybul. Do pałacu przylega park krajobrazowy rozciągnięty wzdłuż malowniczego, wysokiego i urwistego brzegu Dniepru.