> obwód miński > rejon stołpecki > wieś Wielki Dwór (Horodziej)
Wielki Dwór (Horodziej). Krajobrazy

Wielki Dwór (Horodziej) - zabytki | zdjęcia

Możliwe warianty:
Вялікі Двор (Гародзяй) Великий Двор (Городий) Wielki Dwór (Horodziej) Vialiki Dvor (Harodziaj) Велькі Двор Veliki Velikij Dvor Городея

Majątek Wielki Dwór

Początek

Opisuję majątek Wielki Dwór na podstawie opowiadań mojego dziadka i ojca oraz staruszki nazwiskiem Kuczer, która twierdziła, że ma sto lat. Dziadek i ojciec słyszeli te opowieści od równie starych ludzi, pamiętających jeszcze Adama Brochockiego i jego córki Emilię i Marię, czasy, kiedy Wielki Dwór nazywał się jeszcze Horodziejem.

Nie będę powoływał się na różnych autorów, różne opracowania, nie będę cytował ich wypowiedzi ani polemizował z nimi. Moje wiadomości pochodzą z drugiej, trzeciej a może nawet czwartej ręki i mojej pamięci. Mam 80 lat więc i moja pamięć jest zawodna. Chciał to mieć Pan Kanstancin Szastouski – więc proszę bardzo!

Pierwsza opowieść o Nowej Wsi czy Nowej Wiosce. Należała ona do posiadłości Brochockich i leży o niecały kilometr na zachód od majątku Brochockich – Horodziej. Nazywa się Nowa Wioska. A może była Stara Wioska? Tak, wioska, o nieznanej mnie nazwie, leżała przy trakcie Mir – Horodziej – Nieśwież, tam, gdzie dzisiaj jest cerkiewka przy lesie Urwant. We wsi była karczma i cerkiewka istniejąca do dzisiaj.

W czasie wojny Napoleona z Rosją – lato 1812 rok – pod Mirem była wielka bitwa między wojskami francuskimi i rosyjskimi. Walki toczyły się od Mira aż po las Pisarowszczyzna obok dzisiejszej Nowej Wioski.

Rosjanie odstępowali na Nieśwież – Słuck, następujący Francuzi zajęli tę wieś przy trakcie, ograbili mieszkańców i wieś spalili lub spaliła się w czasie walk. Po Francuzach została pamiątka, choroba zwana francą /syfilis/. Sam jeszcze widziałem dziewczynę z Nowej Wioski która była chora, jak i jej rodzina, na syfilis. Nazywano ją Olka beznosa, rzeczywiście, nosa nie miała – tylko dwie dziurki na twarzy.

Wieś postanowiono odbudować na nowym miejscu, i nazwano ją Nową Wioską dla odróżnienia od tej, która była przy trakcie. To ta Nowa Wioska istnieje do dzisiaj.

Olgierd Stankiewicz

Początek

Wielki Dwór (Horodziej). : Zabytki i atrakcje | zdjęcia

Wielki Dwór (Horodziej).  Zespół dworsko-parkowy Brochockich

Wielki Dwór (Horodziej).   Schematy, plany, rysunki

Wielki Dwór (Horodziej). Schematy, plany, rysunki Pałac, widok z parku. Fotografia z książki R. Aftanazego 'Dzieje rezydencji...'

Wielki Dwór (Horodziej).  Krajobrazy