> Мінская вобласць > Стаўбцоўскі раён > вёска Засулле > Царква Раства Іаана Прадцечы
Засулле. Царква Раства Іаана Прадцечы

Царква Раства Іаана Прадцечы | Засулле

Год пабудовы (перабудовы): < 1752 (1), 1784 (2)
Страчаны: 1960-x

Здымак пач. ХХ ст. |

У Засулле першая вядомая царква пабудавана ў 1710 г. Уніяцкая царква Яна Хрысціцеля і св. Рыгора мела 2 купала і 3 сніцарскіх алтара. Парафія складалася з вёсак: Засулле — 35 дамоў, Зарэчча — 21, Ячонка — 21, Отмыт — 18. У 1784 г. пабудавана новая драўляная царква на цагляным фундаменце, у выглядзе крыжа з адным адкрытым купалам і гонтавым дахам. Мела два ўваходы. Унутры апсіду вылучаў старажытны 1-ярусны іканастас белай афарбоўкі на 4 абразы. Сярод агароджы з бярвення стаяла званіца — 2-яруснае вежападобнае 4-граннае збудаванне пад шатровым дахам, з адкрытым каркасным верхнім ярусам.

Прыход складалі вёскі Засулле, Зарэчча, Ячонка, Трылессе, Навасёлкі, Отмыт, Ліўе, Асінаўка, Дудкі. У в. Найдзёнавічы была невялікая могілкавая драўляная капліца з абразом Дзевы Марыі. Засульская царква разабрана мясцовымі ўладамі ў 1960-я гг. У 1990-я гг. пабудавана мураваная царква на тым жа падмурку.

А.А. Ярашэвіч
Памяць. Стаўбцоўскі раён