> Гомельская вобласць > Веткаўскі раён > вёска Данілавічы > Царква Святога Мікалая
Данілавічы. Царква Святога Мікалая

Царква Святога Мікалая | Данілавічы

Царква ў Данілавічах

У 1897 годзе значная частка  сучаснай Гомельскай вобласці ўваходзіла ў склад Магілёўскай губерні, а царкоўныя прыходы таго часу – у склад Магілёўскай епархіі. У гэтым жа годзе па складзенаму кансісторыяй маршруту царкоўныя прыходы вёсак, мястэчак і гарадоў Быхаўскага, Рагачоўскага і Гомельскага паветаў наведаў епіскап Магілёўскі і Мсціслаўскі Місаіл. Пад час гэтага агляду рабіліся запісы, якія пазней былі надрукаваны ў “Могилевских епархиальных ведомостях” за 1897 - 1898 гады пад назвай “Путевые заметки при обозрении церквей Могилевской епарии Преосвященнейшим Мисаилом, Епископом Могилевским и Мстиславским, в текущем 1897 году”. Унікальнасць гэтых нататкаў у тым, што напісаны яны на аснове старых царкоўных летапісаў і дакументаў, якія безнадзейна для нас згублены, знішчаны часам і ліхалеццямі. Да нядаўняга часу аб існаванні гэтых нататкаў нічога  не было вядома, дадзеныя з іх унікальныя, пасля выхаду ў свет яны нідзе не выкарыстоўваліся. Каб будучыя пакаленні ведалі гісторыю сваіх храмаў друкуем вытрымкі з нататкаў аб праваслаўных храмах Веткаўскага раёна (скарачэнні і мова нататкаў захаваны, толькі напісанне некаторых літар адаптавана да сучаснага рускага алфавіту).

Данілавічы - Царква Святога Мікалая. Выгляд з боку апсіды (07/2005)

19-20 мая 1897 г. “Село Даниловичи, Гомельского уезда, расстоянием от г. Могилёва на 147 верст. Архиерея не было здесь 8 лет. Церковь, построенная в 1866 году на отпущенную от казны сумму, деревянная, но по наружному виду приличная; ограда и колокольня тоже деревянныя и благовидные. Утварь и ризница церковные посредственные. Библиотека состоит из 3 книг по Свящ. Писанию, 1 кн. святоотеческой, 40 книг духовно-нравственного содержания и 28 книг разного содержания. Прихожан 2000 душ обоего пола. Причт из 2-х членов с жалованием от казны в 621 р. 46 к.; из них священнику 484 р. 14 к., а псаломщику 138 р. 96 к. Земли при церкви 40 дес., которой пользуются крестьяне, причту же, взамен земли, назначено ежегодно выдавать разнородного отсыпного зерна нового хлеба в количестве 86 четвертей гарнцевой меры. Для священника построен от казны дом, а псаломщику дом построен прихожанами. В приходе имеется министерская школа и церковн. школа грамоты. Поют в церкви любители церков. пения, бывшие ученики и ученицы, при участии учащихся детей, хорошо очень, по наслышке, даже умеют петь и  по нотам. Документы церковные в порядке; причт исправный. Церковный староста крестьянин К. состоит на службе 17-й год».

Крыніца:
Вадзім ЛОСЬ, гісторык, член прэзідыума Гомельскага абласнога савета таварыства аховы помнікаў гісторыі і культуры.
Храмы Гомельшчыны: Данілавічы, Прысно, Шарсцін.
Газета “Голас Веткаўшчыны”, №99 ад 18 снежня 2010 года.– С. 7