> Магілёўская вобласць > Дрыбінскі раён > мястэчка Расна

Расна на мапе

Расна - фота і помнікі

Расна Рясна Rosna Rasna Расна Ryasno Росна Рясно Riasno Rysna

Што паглядзець у Расне

Гісторыя Расны

РАСНА (рас. Рясна, Рясно) — вёска (мястэчка) ў Дрыбінскім раёне, цэнтр сельсавета і саўгаса. Сёньня тут маецца хлебапякарня, сярэдняя і дапаможная школы, дом культуры, да 1990-х працаваў спіртзавод. 326 двароў, 1008 жыхароў (2001 г.). Да Дрыбіна 20 км, да чыгуначнай станцыі Цёмны Лес — 12 км. Стаіць на скрыжаванні аўтадарог Магілёў — Мсціслаў і Дрыбін — Доўгавічы.

Расна ўзгадваецца з 1335 г. Адна са старажытных сталіц радзімічаў. У 1385 г. Іван Каліта спаліў Расна ў помсту ліцвінам за нападзеньне на Наваторжскую воласьць. З 14 ст. — горад, з 1499 г. — каралём Аляксандрам зацьверджана за мсціслаўскім князем Міхалам Жаромскім (-?, Паводе БелЭнц — Жаслаўскім). У пачатку 16 ст. — павятовы горад Мсціслаўскага княства.

У 1708 г. (Вялікая Паўночная вайна) тут стаялі расейскія войскі — Прэабражэнскі і Сямёнаўскі палкі. У 1753-1773 існавана езуіцкая місія. Пасля першага падзелу Рэчы Паспалітай (1772 г.) далучана да Расеі, належала А.М. Пацею, М.Ф. Ельяшэвічу, Слыткову.

З 1784 — мястэчка. 218 жыхароў, 63 двары. Школа, царква, касцёл (згарэў у 1804 г.)

У 1865 г. — 883 жыхары. У 1890-1913 гг. — вінакурны завод. У 1909 г. — 1336 жыхароў, 320 двароў. Да 1924 г. — цэнтр воласьці. У 1924-31 гг. цэнтр раёна. Тэрыторыя Раснянскага раёна была далучаная да сучасных Дрыбінскага, Чавускага і Мсціслаўскага раёнаў.

У Расна захавалісь касьцёл Сьв. Казіміра (1818) — помнік архітэктуры класіцызму, і сядзіба (кан. 19 ст.), якая уключае жылы дом, драўляны амбар, бровар. У вёсцы 2 помнікі савецкім воінам. Да 2 пал. 20 ст. працавала метэастанцыя. Была спаленая фашыстамі ў 1943 г. Пасля вайны адноўленая. Падчас Другой Сусветнай вайны ў Расна быў свораны лагер смерці, дзе гітлераўцы загубілі блізу 800 чалавек, у 1943 спалілі 109 хатаў, забілі 410 чалавек.

У в. Расна ў 1910 г. быў знойдзены манетны скарб — 871 адзінка (грош, 1,5-грашовікі, 6-грашовікі, орты Рэчы Паспалітай, драйпёлькеры г. Брандэнбурга, Памераніі, Прусіі, Шведскай Прыбалтыкі, капейкі Расеі, дукаты Венецыі, г. Любека, герцагства Мадэна, 8-грашовік г. Гамбурга, паўталер Іспанскіх Нідэрландаў, двайны дукат г. Майнца, гульдэны Нідэрландаў, г. Ольдэнбурга, талеры, дукаты Злучаных Правінцый, трайныя грошы княства Трансільваніі, манета Турцыі; білон (нізкапробнае срэбра), срэбра, золата). Скарб быў схаваны ў 1653 г.

Радзіма У. Бутрамеева (н. 1953), географа, паэта, драматурга, пісьменьніка; Б. Казанава (Лапіцкага, н. 1938), празаіка.

За 4 км на захад ад Расна знаходзіцца Раснянскі біялагічны (паляўнічы) заказнік мясцовага значэньня. Плошча — 2650 га.

P.S. Часта месцазнаходжанне мястэчка Расна памылкова ўказваюць у Горацкім раёне. На самой справе так яно і было, але толькі да 1989 году. 29.12.1989 быў утвораны Дрыбінскі раён, у склад якога ўвайшло і Расна. Дрыбінскі раён існаваў 1924-31, 1935-1959 гг. А ў 1989 г. быў утвораны зноў для перасяленьня жыхароў з забруджанай у выніку чарнобыльскай аварыі часткі Краснапольскага раёна. У 1990 і ў самім Расна пабудавалі пасёлак для перасяленцаў з забруджанай тэрыторыі.

Павал Чумакоў
Літаратура:
Географа-статыстычны слоўнік Магілёўскай вобласьці. Частка VIII: Дрыбінскі раён. Надрукаваны ў "Магілёўскі мерыдыян (нататкі Магілёўскага аддзела Беларускага геаграфічнага таварыства) Том 2. Вып. 1. — Магілёў: МДУ імя А. А. Куляшова, 2002. — 328 с."
Могилёв: Энцикл. Справ./Белорус. Сов. Энцикл.; Редкол.: И. П. Шамякин (гл. ред.) и др. — Мн.: БелСЭ, 1990. — 472 с.

Расна. : Адметнасці | фота выбраных помнікаў

Расна.  Сядзіба Спытковых Сядзіба Спытковых

Сядзібны дом

Расна.  Могілкі габрэйскія Могілкі габрэйскія

Могілкі знаходзяцца пры ўездзе ў Расна праваруч ад дарогі Р96 адразу пасьля скрыжаваньня з дарогай на Дрыбін

Расна.  Краявіды Краявіды

Возера між касьцёлам і сядзібай

Каментарыі

Вельмі дзіўны касцёл стаіць разбураны, і галоўнае, што пад аховай дзяржавы...І як жа дзяржава ахоўвае свае архітэктурныя помнікі, калі яны разбураюцца усё далей і не маюць ніякай увагі да сваёй гісторыі! Ці варта так ставіцца да Радзімы? Ці паразумее калі нехта, што гэтак не варта адносіцца да сваіх помнікаў...Прыыдзе час, калі беларусу не будзе чаго успамінаць і рухне наша краіна у небыцьцё...
Вельмі цікавы і рэдкі для Беларусі архітэктурны тып касцела ў стылі класіцызму. Асабіста мне нагадаў старажытны рымскі храм, асабліва каланада ўнутры, портыкі і аздоба вокан. Шкада, калі Беларусь страціць такі выдатны ўзор класічнае архітэктуры. Тымчасам слядоў ці падрыхтоўкі да якіх растаўрацыйных працаў пакуль нямашака. Адно маляваная на бляшцы шыльдачка даводзіць, што помнік ахоўваецца дзяржава...
1744 r. istniała tu parafia Rasna należąca do dekanatu orszańskiego w diecezji wileńskiej. Od 1747 r. istnieje tu również misja jezuicka podległa kolegium w Mścisławiu. Całkiem możliwe, że parafie prowadzili wtedy kapłani diecezjalni (lub OO. Dominikanie), gdyz w 1751 buduje sie nowy drewniany kościół (filia domin...