> Вильнюсский уезд > Вильнюсский район > усадьба Белая Вака
Белая Вака. Дворцово-парковый ансамбль Ленских

Белая Вака Белая Вака Biała Waka Baltoji Vokė Belaya Vaka Biełaja Vaka

Что посмотреть в Белай Ваке

Белая Вака. : Достопримечательности | фото отдельных памятников

Белая Вака.  Дворцово-парковый ансамбль Ленских

Комментарии

Dzień dobry. Bardzo dziękuję za fotografie dworu - w szczególności jego wnętrza. Czy wiadomo, co obecnie dzieje się z Białą Waką? Istnieją jakieś przedwojenne zdjęcia? ...
Act z ksiegi hipotecznej, czyli pismo udowodnienia wlasnosci jest przy mnie, nadal w rodzinie Tolloczko, gdzie Ojciec przetrwal wojne i chetnie wspominal przedwojenne zycie na Litwie, nie dawno zmarl. Chyba nie jest to mozliwe aby istnialy dwa pisma. W czasie wojny mozliwe ze byly rozne zamieszania, nieporozumienia i pomylki. Jasinski, Jasienski, Leski ... Biala Waka nie jest na sprzedaz. Jest...
Co do informacji, ze jakoby majatek z palacam,gruntami rolnymi, lasami oraz fabryka zapalek mial nalezec do rodziny Toloczko to jest wielkie nieporozumienie nieoparte na faktach. Jestem w posiadaniu dokumentow wlasnosci, akt hipotetycznych etc. Wlodzimierz Leski, prawowity wlasciciel majatku Biala Waki, ratujac sie z rodzina ucieczka przed wywiezieniem na Syberie, zostal zaaresztowany przez Sowiet...
Pan Jasienski pisze ze Biala Waka nalezyla do jego przodka. Sprawa nie jest wyjasniona. W naszych pismach, rodziny Tolloczko, jest tytul posiadania posesji Biala Waka, Folwark Ostoja i Folwark Konstantinek. Nie byly te pozesje w tytule innych rodzin. Owszem, Folwarki te byly zagarnione przez Rosje w czasie drugiej wojny swiatowej.

Correction: Family of Tolloczko weren't the owners of estate Biala Waka near Wilno. My grandfather Wlodzimierz Leski was the last owner of that estate before it was taken by Soviets after Sept 17, 1939. I am son of Krystyna Leska, daughter of W. Leski living in Southern California since 1970. regards ...