> obwód brzeski > rejon prużański > wieś Czachec (Kasztanówka) > Zespół pałacowo-parkowy Dziakońskich
Czachec (Kasztanówka). Zespół pałacowo-parkowy Dziakońskich

Zespół pałacowo-parkowy Dziakońskich | Czachec (Kasztanówka)

Rok budowy (przebudowy): XIX

Zespół dworski

W dawnym majątku Dziekońskich, pozostającym w ręku tej rodziny od połowy XIX wieku do 1939 roku.

Dwór w Czachcu, o skromnym wystroju zewnętrznym, został zbudowany w połowie XIX wieku przez Alfonsa Dziekońskiego. Główny korpus budynku jest parterowy, z gankiem od frontu, o czterech filarach dźwigających spłaszczony trójkątny fronton. Od strony ogrodu znajduje się weranda obrośnięta dzikim winem. Do lewego boku budynku przylega późniejsza dwukondygnacyjna przybudówka, ze znajdującymi się na piętrze balkonami.

Dwór otacza park o powierzchni 10 ha, z systemem stawów i częściowo zdziczałym drzewostanem. Między innymi rosną tu 150-letnie modrzewie. Dwór i park należą obecnie do miejscowego sowchozu.