> obwód miński > rejon mołodeczański > uroczysko Oborek (Połoczany) > Kościół Wniebowzięcia NMP i św. Rocha
Oborek (Połoczany). Kościół Wniebowzięcia NMP i św. Rocha

Kościół Wniebowzięcia NMP i św. Rocha | Oborek (Połoczany)

Kościół Wniebowzięcia NMP i Św. Rocha w Oborku. Obraz z drugiej połowy XIX wieku | Data wykonania: ca. 1890

Kościół na fotografii z początku XX wieku | Data wykonania: ca. 1900

Kościół katolicki pod wezwaniem Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny i Św. Rocha. Teraz nieistniejący

Kościół w dawnej wsi Oborek, stanowiącej obecnie część Połoczan. Drewniany, barokowy, fundacji właścicieli miejscowego majątku Ogińskich. Zbudowany w 1773 roku (według innych źródeł jedynie przebudowany wówczas ze starszej świątyni), po II wojnie światowej nieczynny.

Świątynia jednonawowa, dwuwieżowa, wzniesiona na planie prostokąta. Z trójbocznie zamkniętym prezbiterium i dwiema czworobocznymi zakrystiami, kryta dachem gontowym.

Fasadę flankują dwie czworoboczne trójkondygnacyjne wieże, kryte dachami namiotowymi, wysunięte przed elewację. Pomiędzy wieżami - oddzielony od nawy przedsionek.