> obwód witebski > rejon postawski > futor Krykały > Park dworski Abramowiczów
Krykały. Park dworski Abramowiczów

Park dworski Abramowiczów | Krykały

Rok budowy (przebudowy): XIX

Park i pozostałości zabudowań dworskich Abramowiczów w Krykałach

Nieznane są wcześniejsze dzieje majątku Krykały. Wiadomo, że od drugiej połowy XIX wieku do 1918 roku właścicielami byli Abramowiczowie, w okresie międzywojennym zaś – Oskierkowie i Jarocińscy.

Dwór Abramowiczów padł ofiarą ognia podczas I wojny światowej. Ocalała natomiast wówczas część zabudowań dworskich z przełomu XVIII i XIX wieku: dwie późnoklasycystyczne oficyny, drewniane z murowanymi ścianami szczytowymi, oraz oryginalny spichlerz.

Nie jest pewne, czy i w jakim stanie dotrwały one do naszych czasów. Z pewnością zachował się natomiast park dworski o powierzchni około 15 ha, malowniczo rozłożony na siedmiu wzgórzach nad rzeką Zareżanką. Znajduje się w nim kamienny most arkadowy oraz staw.

”Wśród jezior mszarów Wileńszczyzny”, Rewasz, Warszawa 2000