> obwód brzeski > rejon brzeski > wieś Czarnawczyce > Kościół Św. Trójcy
Czarnawczyce. Kościół Św. Trójcy

Styl: ãîòûêà, ðýíåñàíñ
Adres: âóë. Áðýñöêàÿ, 33, â. ×àðíà¢÷ûöû 225030, Áðýñöê³ ðà¸í, Áðýñöêàÿ âîáëàñöü

Czarnawczyce.
Kościół katolicki pod wezwaniem Św. Trójcy

Gotycko-renesansowy, fundacji Mikołaja Krzysztofa Radziwiłła „Sierotki”, zbudowany w latach 1583-85, przebudowany w XVII wieku, nieprzerwanie czynny.

Świątynia jednonawowa, z krótkimi i wąskimi ramionami transeptu, półkoliście zamkniętym prezbiterium i dwiema niskimi zakrystiami. Przy południowym boku prezbiterium znajduje się nieduża okrągła wieża z krętymi schodami wewnątrz. Kościół jest nakryty wysokim dachem. Przed wejściem nieduża kruchta. Fasadę wieńczy trójkątny fronton z prostokątnymi i okrągłymi blendami. Ściany boczne o grubości 1,3 m opięte są prostymi szkarpami.

Wewnątrz świątyni piękne sklepienia kolebkowe, pokryte renesansowym zdobieniem stiukowym. W wyposażeniu kościoła znajdują się trzy cenne drewniane polichromowane rzeźby z XVIII wieku. W zakrystii przechowywany jest ornat z lamówką wykonaną z oryginalnego pasa słuckiego.

Kościół jest otoczony murem, w którego narożniku wznosi się murowana, trójkondygnacyjna, czworoboczna dzwonnica na wysokim cokole, którego narożniki umocowane są ukośnymi szkarpami.

„Ilustrowany przewodnik po zabytkach kultury na Białorusi”, Burchard Edition, Warszawa 1997
„Czar Polesia”, Rewasz, Pruszków 2001