> obwód miński > rejon miadziołski > miasteczko Budsław > Kościół Wniebowzięcia NMP Obraz Matki Boskiej Budsławskiej
Budsław. Kościół Wniebowzięcia NMP Obraz Matki Boskiej Budsławskiej

Kościół Wniebowzięcia NMP Obraz Matki Boskiej Budsławskiej | Budsław

Obraz Matki Boskiej Budsławskiej

Obraz został przywieziony z Rzymu w 1598 roku przez wojewodę mińskiego Jana Paca (gdzie, według tradycji, został mu ofiarowany przez samego papieża Klemensa VIII). Po śmierci magnata w 1610 roku obraz otrzymał jako pamiątkę po nim kapelan wojewody – ksiądz Izaak Sołokaj, który następnie objął parafię w sąsiadującym z Budsławiem Dołhinowie. W 1613 roku ksiądz Sołokaj ofiarował obraz bernardynom budsławskim, którzy umieścili go w swym drewnianym wówczas kościółku. Wkrótce obraz zasłynął cudami i stał się celem licznych pielgrzymek.

Główne uroczystości obchodzono w dniu Wniebowzięcia NMP (15 VIII), później przeniesiono je na święto Nawiedzenia (2 VII).

W latach 1633-43 wzniesiono murowany kościół ze wspaniałym ołtarzem specjalnie zaprojektowanym jako godna oprawa obrazu (obecnie jest to ołtarz boczny w kaplicy Św. Barbary).

Według legendy w drugiej połowie XVIII wieku obraz trzykrotnie sam wychodził przez drzwi kościoła, a więc – jak to zinterpretowano – domagał się nowej, większej świątyni, co przyczyniło się do wzniesienia obecnego kościoła.

Kult cudownego obrazu był bardzo silny przez cały okres zaboru rosyjskiego i w okresie międzywojennym. 2 lipca 1992 roku, po ponad półwiecznej przerwie, wznowiono uroczystości ku czci Matki Boskiej Budsławskiej.