> obwód grodzieński > rejon iwiejski > wieś Zygmunciszki > Krajobrazy
Zygmunciszki. Krajobrazy

Krajobrazy | Zygmunciszki

We wsi Zygmunciszki (3 km od Lipniszek), blisko drogi Lipniszki-Żemłosław, stoi w polu drewniany krzyż otoczony niskim, kamiennym murem. W tym miejscu znajdowała się kiedyś drewniana kaplica, która 4 maja 1936 roku została przeniesiona na cmentarz parafialny w Lipniszkach.

Rubrycela wileńska z 1929 roku na temat tej kaplicy podaje, że została ufundowana przez króla Zygmunta III w roku 1623 (Capella in Zygmunciszki, a. 1623 a Sigismunda III dotata). Dokumenty z lat 30-tych zachowane na plebanii mówią, że tam gdzie stała kaplica, był kiedyś stary cmentarz parafialny. Ślady te potwierdzają istnienie w Zygmunciszkach pierwszego na tej ziemi kościoła fundacji wielkiego księcia Zygmunta Kiejstutowicza z 1411 roku. Kiedy wybudowano świątynię w Lipniszkach, został on jego kościołem filialnym.

Zygmunciszki były parafią ubogą i w połowie XVI wieku miały jedynie dwa dymy. W 1865 roku wieś liczyła 27 mieszkańców, a pod koniec XIX wieku 72. Należała wówczas do dóbr skarbowych lipniskiej plebanii. Administracyjnie Zygmunciszki wchodziły w skład okręgu wiejskiego Kładniki.

Kazimierz Niechwiadowicz