> obwód homelski > rejon żłobiński > miasteczko Streszyn > Cerkiew Opieki Matki Boskiej
Streszyn. Cerkiew Opieki Matki Boskiej

Cerkiew Opieki Matki Boskiej | Streszyn

Rok budowy (przebudowy): 1807

Cerkiew pod wezwaniem Opieki Matki Boskiej

Klasycystyczna, zbudowana w 1807 roku, zamknięta w okresie międzywojennym, w 1989 roku zwrócona wiernym, odremontowana.

Świątynia na planie centralnym. Składa się z nawy na planie kwadratu ze ściętymi narożnikami i czterech przylegających do jej boków apsyd. We wschodniej apsydzie znajduje się ołtarz, w trzech pozostałych znajdują się wejścia do świątyni z wysokimi gankami.

Dominująca w bryle budowli nawa nakryta jest sferyczną kopułą, zwieńczoną okrągłą latarnią. Podobne, lecz mniejsze latarnie znajdują się w narożnikach nawy.

Wszystkie cztery elewacje zwieńczone są trójkątnymi naczółkami i ozdobione pilastrami oraz półkoliście zamkniętymi niszami. Pod cerkwią znajduje się krypta.