> Віцебская вобласць > Віцебскі раён > горад Віцебск > Сінагога
Віцебск. Сінагога

Год пабудовы (перабудовы): > 1900

Віцебск. Сінагога

Віцебск. Сінагога

Віцебск. Сінагога

У пачатку ХХ ст. (дакладная дата невядома) у Віцебску (у 3-й частцы горада, г.зн. у Задзьвіньні) была пабудувана апошняя мураваная сінагога. Месьцілася на Вялікай Ільлінскай вуліцы (зараз Рэвалюцыйная). Ёсьць дадзеныя, што яе наведваў бацька Марка Шагала.

Зачыненая ў 1923 годзе, пазьней яна выкарыстоўвалася пад аэраклюб. У пасьляваенныя гады – у якасьці Дома культуры аднаго з прадпрыемстваў гораду, а потым і пад склады. На сёняшні дзень гэта апошні аўтэнтычны будынак мураванай сынагогі ў горадзе Віцебску. Ад вялікага храму засталіся толькі сьцены, фасад, часткова памяшканьні і некаторыя з перакрыцьцяў. Цэнтральны аб’ём сінагогі зачынена на замок.

Сёньня зроблены праэкт рэстаўрацыі будынку, пачаліся сумнеўныя працы па яго аднаўленьню. Аднак пытаньне аб вяртаньні яму першапачатковага функцыянальнага прызначэньня і не паўставала, тут зноўку зьбіраюцца разьмесьціць культурную установу.

Раман Воранаў