> Брэсцкая вобласць > Брэсцкі раён > вёска Ракавіца > Прысядзібны парк (рэшткі)
Ракавіца. Прысядзібны парк (рэшткі)

Прысядзібны парк (рэшткі) | Ракавіца

Год пабудовы (перабудовы): XIX/XX

Колішняя сядзіба. Узгадваецца ў пісьмовых крыніцах з 1524 г. Размешчана на поўдзень ад в. Малыя Шчытнікі. У актах рэвізій Ракавіца пазначана як каралеўская ўласнасць, але пазней у «Акце рэвізіі Берасцейскага староства» ўжо ўпамінаецца як сядзіба Раманаўскіх-Сакаловых.

Пасля Раманаўскіх сядзібу набыў род князёў Шуйскіх. Пры Шуйскіх у Церабуні, што непадалёку ад Ракавіцы, была пабудавана уніяцкая царква, у падзямеллях якой навечна спачылі продкі Шуйскіх.

У 1740 г. адна з дачок князя Шуйскага выйшла замуж за стольніка ВКЛ Пятра Талочку, і з той пары да 2-й сусветнай вайны сядзіба належала па спадчыне заможнаму роду Талочкаў. Па другіх зьвестках чэснік жмудскі Станіслаў сын Яна Талочкі, набыў маёнтак Ракавіца ў князя Ігнацыя Шуйскага ў 1730 г.

Ад ансамбля засталіся рэшткі парку, уязная алея і капліца-пахавальня роду Талочкаў. Пасля вайны капліца была занядбана, у пачатку 1990-х гадоў адноўлена і асвячона.

Л.М. Несцярчук
Замкі, палацы, паркі Берасцейшчыны Х-ХХ стагоддзяў