> Брэсцкая вобласць > Жабінкаўскі раён > вёска Сакі

Сакі на мапе

Першая пісьмовая згадка: XVII

Сакі Саки Saki Saki

Што паглядзець у Саках

Гісторыя Сакаў

Вёска Сакі ўзгадваецца з канца XVI ст. Пасля далучэння да Расейскай імперыі апынулася ў руках Яновічаў, затым Задарноўскіх і Пржыбораў. У XIX — пачатку XX ст. існавалі Сакаўскае сялянскае таварыства Збірожскай воласці, царква, народнае вучылішча (з 1908 г.). Згодна перапісу 1897 г., у Саках было 57 двароў, 394 жыхара, а таксама панскія сядзібы, дзе жылі 65 чалавек.

З 1912 г. адкрыта бібліятэка для сялян. Апошнім уласнікам Сакаў з'яўляўся Шалюта. У 1935 г. у вёсцы было 90 двароў, 328 жыхароў, школа. 22.06.1960 г. рашэннем Савета па правах рускай праваслаўнай царквы пры Саўміне СССР Сакаўская царква была знята з уліку (перад гэтым разабраная).

У 1970 г. у Саках 223 жыхары. У 1998 г. — 73 двары, 169 жыхароў, існуе сельскі клуб. У 1978 г. зачынена пачатковая школа. З 16.07.1954 г. да 3.07.1972 г. існаваў Сакскі сельсавет Жабінкаўскага, у 1959-1962 гг. - Камянецкага, у 1962-1965 гг. — Кобрынскага, у 1965—1966 гг. — Брэсцкага раёнаў. З 1972 г. сельсавет ператвораны ў Хмелеўскі.

А. Р. Бензярук
Памяць. Жабінкаўскі раён