> Брестская область > Лунинецкий район > местечко Микашевичи
Микашевичи. Пейзажи

Микашевичи. : Достопримечательности | фото отдельных памятников

Микашевичи.  Церковь Рождества Иоанна Предтечи

Микашевичи.  Пейзажи

Może w Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie
Poproszę R.Szpalik o informację nt.ocalenia mieszkańców Mikaszewicz.W odwecie została rozstrzelana m.in.siostra mojego ojca-Janina Żurakowska z domu Górniakowska gdzieś w okolicy stacji Łuniniec....
Wiem jak ocalono ludzi tzn kto ocalił. Jeśli nadal cię to interesuje, proszę o maila. Mojego męża tata też był już w tym Kościele zamknety...
Katarzyno, czy znalazłaś miejsce gdzie są akty z Mikaszewicz? Szukam aktów z lat 1902-1939 Mikaszewicze.
Witajcie właśnie zobaczyłem tę kartkę. Takie po wojnie otrzymywała moja mama...
Podpis na kartce dotyczy akcji partyzantów z 16-go lub 17.11.1942 roku kiedy to wysadzono kino-teatr z niemieckimi żołnierzami w Mikaszewiczach. W odwecie 19.11.1942 miano rozstrzelać mieszkańców m.in. mojego dziadka...