> Могилёвская область > Могилёвский район > деревня Княжицы
Княжицы. Кляштор кармелитов

Княжицы.  Костёл Святого Николая

Княжицы.  Кляштор кармелитов

Klasztor Karmelitów – kościół p.w. Trójcy Przenajświętszej

1632 – fundacja dla karmelitów od Anny Sapieżyny z Hołowińskich

1643 – troska o fundacje zostaje powierzona klasztorowi w Biały-niczach, przez przełom XVII/XVIII w. – istnieje tu klasztor w randze rezydencja karmelicka

Klasztor dominikanów – p.w. Św. Mikołaja bpa Wyznawcy

1681 – fundacja klasztoru przez Konstantego Władysława Paca i jego żony Aleksandry z Lisowskich.

1685 – budowa klasztoru dominikanów

1724 – dodanie funduszu kościelnego przez Krzysztofa Paca.

1744 – parafia Kniażyce w dekanacie orszańskim

Trudności finansowe, rozproszenie gmin wyznaniowych, wychowanie materialistyczne - to uwarunkowania obecnej rzeczywistości na Białorusi. Ale ogrom zniszczenia pięknych, unikalnych zabytków na terenach obwodów mohylewskiego, homelskiego i witebskiego jest przerażający! A tego odwrócić się później nie da. A.O. ...
У 1681 дамініканцы заснавалі манастыр і ў Княжыцах. Касцёл дамініканцаў існаваў з 1670- х г. да 1832 года. Ён быў заснаваны ўладальнікам сяла, надворным харунжым ВКЛ Канстанцінам Пацам. Пац праславіўся ў гады вайны Расіі і Рэчы Паспалітай (1654-1667), а таксама ў вайне супраць Турцыі. Першы касцёл быў драўляным, і да нашых дзён не захаваўся. Канстанцін Пац перадаў манастыру 18 тыс. злотых і адпіс...
Пакуль чыноўнікі ня маюць сумленьня хаця б закансэрваваць помнік,праваслаўныя як забяруць яго,то ўтыкаюць цыбулінамі,а Магілёўскім каталікам шкада па-просту зачыніць яго як кармэліцкі касьцёл у Мсьславе,павесіці замок? ...