> obwód brzeski > rejon prużański > miasteczko Łysków > Kościół Św. Trójcy i klasztor Misjonarzy
Łysków. Kościół Św. Trójcy i klasztor Misjonarzy

Kościół Św. Trójcy i klasztor Misjonarzy | Łysków

Kościół pod wezwaniem Świętej Trójcy i klasztor misjonarzy

Fundowane w 1527 roku przez Macieja Kłoczkę; obecne budynki późnobarokowe, zbudowane w drugiej połowie XVIII wieku.

Kościół Św. Trójcy został zbudowany w latach 1763-85, w roku 1818 przebudowano wieżę, w 1866 roku zamieniony na cerkiew prawosławną, przebudowany po pożarze w latach 1883-84. Po II wojnie światowej nieczynny, zdewastowany.

Świątynia na planie krzyża, z szeroką nawą, transeptem i czworobocznym prezbiterium z dwiema zakrystiami.

Z przodu wznosi się czterokondygnacyjna wieża. Fasadę dekorują wiązki pilastrów, gzymsy, nisze, woluty i trójkątny fronton. W lewym ramieniu transeptu zachowała się polichromia.

Dwukondygnacyjny korpus klasztorny na planie podkowy, zbudowany w drugiej połowie XVIII wieku. Obecnie mieści się tu szpital.

„Ilustrowany przewodnik po zabytkach kultury na Białorusi”, Burchard Edition, Warszawa 1997