> obwód mohylewski > rejon szkłowski > miasto Szkłów > Dwór Kriwoszejna
Szkłów. Dwór Kriwoszejna

Dwór Kriwoszejna | Szkłów

Utracony: 2003

Dwór Kriwoszejna w Zabramne (obecnie w granicach Szkłowa). Foto przed 1980 |

Zespół dworski (nie istniejący)

W dawnym majątku Zabramne (obecnie w granicach Szkłowa). Należał w drugiej połowie XIX wieku do Wojejkowych, a od początku XX wieku do carskiego ministra dróg, Kriwoszejna.

Drewniany, parterowy, modernistyczny dwór na planie litery T został zbudowany w latach 1902-1903 przez Kriwoszejna. Centralna część dworu wydzielona była w postaci wydatnego ryzalitu z gankiem utworzonym przez rzeźbione cienkie słupy połączone balustradką, dźwigające trójkątny fronton.

Oba skrzydła boczne posiadały pseudoryzality zwieńczone mniejszymi frontonami. Elewacje były bogato dekorowane neoklasycystycznymi detalami: fryzem, gzymsami, nadokiennikami i boniowaniem. Zachowały się nieco oddalone od dworu dwie oficyny: w jednej znajdowała się kuchnia, w drugiej - pokoje gościnne.

Dwór otaczał park regularno-krajobrazowy w kształcie wydłużonego prostokąta o powierzchni ponad 20 ha, z licznymi alejami, przekomponowany na początku XX wieku ze starszego parku, założonego w końcu XVIII wieku.

Część parku, pełniącego obecnie rolę miejskiego parku kultury i wypoczynku, zajmują współczesne budowle oraz stadion.