> obwód witebski > rejon postawski > miasteczko Łyntupy > Kościół św. Andrzeja Apostoła
Łyntupy. Kościół św. Andrzeja Apostoła

Kościół św. Andrzeja Apostoła | Łyntupy

Rok budowy (przebudowy): 1908-14

Kościół św. Andrzeja Apostoła

Pierwszy kościół katolicki, pw. św. Andrzeja powstał w miejscowości w 1459 r. z fundacji Andrzeja Dołgirdowicza, odnowiony przez Jana Brzostowskiego w 1870 r. Parafia należała do dekanatu święciańskiego i liczyła 6150 osób.

W centrum miejscowości na terenie płaskim położony jest plac kościelny. Na planie prostokąta, zajmuje obszar 0,04 ha. Ogrodzony jest murem kamiennym z murowaną bramą od strony zachodniej. Na placu znajduje się kościół pw. św. Andrzeja, trójnawowy, zpółkoliście zamkniętym prezbiterium. Fasadę kościoła flankują dwie trójkondygnacyjne wieże, zwieńczone latarniami krytymi hełmami.

W zachodnim narożniku cmentarza przykościelnego znajdują sie 4 nagrobki. Trzy z nich to nagrobki księży proboszczów łyntupskich z lat 1898, 1946 i 1959, czwarty małżeństwa - Wincentego Dowgiałly (+ 1859), prezesa sądu, oraz jego żony Anastazji (+ 1862).

Anna Lewkowska,Jacek Lewkowski,Wojciech Walczak
Zabytkowe cmentarze na kresach Drugiej Rzeczypospolitej,Województwo Wileńskie na obszarze Republiki Białoruś.Wydawnictwo DiG,2007
(MP)