> obwód witebski > rejon brasławski > miasteczko Ikażń > Kościół Najśw. Bożego Ciała
Ikażń. Kościół Najśw. Bożego Ciała

Kościół Najśw. Bożego Ciała | Ikażń

Kościół pod wezwaniem Bożego Ciała

Pierwszy kościół katolicki w Ikaźni ufundował Lew Sapieha w 1593 roku. Była to świątynia drewniana. Została spalona wraz z miasteczkiem w 1812 roku przez armię francuską Następną, również drewnianą świątynię zbudowano ze składek wiernych w 1815 roku. Służyła społeczności do czasu wybudowania obecnej, wzniesionej w latach 1905-1912. Jest to budowla z cegły i kamienia polnego w stylu neogotyckim, z elementami neoromańskimi. Ściany wsparte przyporami, fasada zachodnia z dwoma wysokimi, czterokondygnacyjnymi, ostro zakończonymi wieżami. Zdobienia okien i drzwi z czerwonej cegły. Wnętrze o układzie trójnawowej bazyliki z apsydą i transeptem.

Z historią kościoła związane są tragiczne losy jego kapłanów. Na cmentarzu kościelnym znajduje się odnowiona w 1995 roku mogiła - pomnik proboszcza kościoła, Michała Buklarewicza, rozstrzelanego w roku 1919 za wzniecenie oporu przeciw władzy sowieckiej. W roku 1942 za działalność duszpasterską i patriotyczną zostali aresztowani przez Gestapo i zamordowani w Berezweczu dwaj księża – proboszcz – Władysław Maćkowiak i wikary - Stanisław Pyrtek. Obaj beatyfikowani jako męczennicy za wiarę przez papieża Jana Pawła II w 1999 roku.

A.O.
Na podstawie książki Grzegorza Rąkowskiego, „Wśród jezior i mszarów Wileńszczyzny”, Rewasz 2000