> obwód miński > rejon słucki > miasto Słuck > Budynek dawnego gimnazjum męskiego
Słuck. Budynek dawnego gimnazjum męskiego
Słuck.  Budynek dawnego gimnazjum męskiego

Budynek dawnego gimnazjum męskiego | Słuck

Budynek gimnazjum męskiego

Klasycystyczny, zbudowany w latach 1829-38 według projektu znanego architekta Karola Podczaszyńskiego. Jest to budynek dwukondygnacyjny, wzniesiony na planie prostokąta. Na osi fasady znajduje się wejście, podkreślone dwoma wąskimi otworami okiennymi po bokach, obramowanymi pilastrami, oraz półkolistą lukarną nad drzwiami. Na piętrze nad wejściem znajdują się trzy położone blisko siebie okna obramowane pilastrami ze wspólnym szerokim nadokiennikiem w kształcie trójkątnego frontonu. Wokół budynku biegnie profilowany podokienny gzyms.

Obecnie mieści się tu szkoła średnia. Na ścianie budynku znajduje się tablica z 1967 roku upamiętniająca 350-lecie założenia w Słucku pierwszego gimnazjum, ufundowanego w 1617 roku przez księcia Janusza Radziwiłła – była to wówczas szkoła kalwińska.

Grzegorz Rąkowski, „Ilustrowany przewodnik po zabytkach kultury na Białorusi”, Burchard Edition, 1997