> obwód mohylewski > rejon mścisławski > miasto Mścisław > Kościół Wniebowzięcia NMP
Mścisław. Kościół Wniebowzięcia NMP

Kościół Wniebowzięcia NMP | Mścisław

Rok budowy (przebudowy): 1614

Kościół Wniebowzięcia NMPi klasztor karmelitów

Barokowe, fundacji wojskiego mścisławskiego Karola Jakuba Madalińskiego, zbudowane w 1854 roku (według innych danych - w 1617, 1637 lub 1638 roku), przebudowane w latach 1746-50 według projektu wileńskiego architekta Jana Krzysztofa Glaubitza, ponownie częściowo przebudowane w 1887 roku, restaurowane w latach 70 XX wieku.

Kościół pod wezwaniem Wniebowzięcia NMP jest trójnawową bazyliką. Fasadę, podobnie jak elewacje boczne ozdobioną pilastrami i gzymsami, flankują dwie czworoboczne wieże, pomiędzy którymi wznosi się ozdobny fronton.

Wnętrze świątyni ozdabiają freski z drugiej połowy XVII wieku (według innych źródeł – z XVIII wieku) o dużej wartości artystycznej. Zachowało się około 20 kompozycji, z których najcenniejsze to portret fundatora oraz obrazy historyczne dotyczące pamiętnej rzezi Mścisławia dokonanej przez moskiewskie oddziały księcia A. Trubeckiego w 1654 roku. Freski są obecnie w trakcie restauracji.

Do prezbiterium przylega dwukondygnacyjny budynek klasztoru, na planie prostokąta, kryty dwuspadowym dachem. We wnętrzach zachowała się polichromia z XIX wieku.

Obok kościoła znajduje się brama złożona z kilku łukowatych przęseł różnej wielkości. Nad centralnym łukiem umieszczono attykę, a po bokach wznoszą się pinakle.