> obwód brzeski > rejon baranowicki > wieś Iszkołdź > Kościół Św. Trójcy
Iszkołdź. Kościół Św. Trójcy

Kościół Św. Trójcy | Iszkołdź

Kościół katolicki pod wezwaniem Św. Trójcy w Iszkołdzi

Gotycki, fundacji Mikołaja Niemiry, zbudowany przed 1471 rokiem, jeden z najstarszych kościołów na Białorusi. W końcu XVI wieku był zamieniony na zbór kalwiński, w 1641 roku Radziwiłłowie przywrócili go katolikom. Kościół był zniszczony podczas wojny polsko-moskiewskiej w latach 1654-60. W roku 1866 zamieniony na cerkiew prawosławną, w 1919 roku zwrócony katolikom; od tego czasu nieprzerwanie czynny, remontowany w latach 70 XX wieku.

Świątynia z trójnawowym korpusem na planie prostokąta, trójbocznie zamkniętym prezbiterium i piętrową zakrystią z niewielką półokrągłą basztą. Masywne ściany, naroża nawy, prezbiterium oraz fasada wzmocnione są uskokowymi szkarpami. Schodkowy wysoki szczyt fasady ozdabiają symetrycznie rozmieszczone płaskie wnęki: okrągłe i podłużne z półokrągłym zamknięciem.

Wnętrze podzielone jest za pomocą czterech filarów na szeroką nawę główną i dwie wąskie nawy boczne. Sklepienia w nawach krzyżowe, w prezbiterium gwiaździste, z żebrowaniem.