> obwód brzeski > rejon baranowicki > miasteczko Horodyszcze > Cerkiew Podwyższenia Krzyża Świętego
Horodyszcze. Cerkiew Podwyższenia Krzyża Świętego

Cerkiew Podwyższenia Krzyża Świętego | Horodyszcze

Rok budowy (przebudowy): 1764, > 1900

Cerkiew prawosławna pod wezwaniem Podwyższenia Krzyża Św w Horodyszczu

Drewniana, zbudowana w 1764 roku, pierwotnie unicka, w 1839 roku zamieniona na prawosławną, przebudowana na początku XX wieku w stylu rosyjsko-bizantyjskim. Zniszczona w podczas I wojny światowej, odbudowana.

Świątynia nieduża, trójdzielna, składa się z krótkiego babińca, nawy na planie kwadratu i pięciobocznej części ołtarzowej. Nawa nakryta jest czterospadowym dachem łamanym z czterema mansardowymi oknami, zwieńczonym kopułką na ośmiobocznym bębnie. Elewacje bogato zdobione rzeźbionymi w drewnie detalami. Przed cerkwią drewniana dzwonnica z początku XX wieku.