> obwód grodzieński > rejon korelicki > miasteczko Turzec
Turzec. Dwór Chodkiewiczów

Turzec. Dwór Chodkiewiczów (XVII?) Foto ca. 1920

Turzec.  Synagoga

Здравствуйте, Валерий!
Из Вашего сообщения непонятно к кому именно Вы хотите дозвониться
Самое первое упоминание о церкви в местечке Турец - это описание униатской Церкви Покрова Панны Марии, владение панов Ходкевичей в "Візітах уніяцкіх цэркваў Мінскага і Навагрудскага сабораў 1680–1682 гг.".

Трэба адзначыць, што жыдоўскія могілкі захаваліся часткова, бо частку надмагілляў ў час апошняй вайны немцы выкарысталі на будаўніцтва фундаментаў стайні. Некалькі помнікаў да гэтага часу ляжыць ў агародзе у цэнтры мястэчка. А яшчэ мне даводзілася бачыць, што помнікі выкарыстоўвалі як матэрыял для ручных жорнаў ...
На колькі я разумею, гаворка тут ідзе пра царкву, нават скарэй пра капліцу, якая стаяла на могілкахда пажара 1944 года. Мая бабауля (1911 г.нараджэння) добра памятае абразы з гэтай царквы. Зь яе словаў мне вядома, што летам 1944 гэты помнік быў спалены партызанамі, якія прышлі атрадам зь вескі Лядкі ў той час, калі немцаў у Турцы ўжо не было. Насельнікі ж мястэчка начавалі тую ноч у полі ў некаль...