> obwód brzeski > rejon iwacewicki > miasteczko Byteń
Byteń. Miasteczko na starych fotografiach

Byteń. : Utracone spuścizna | zdjęcia

Byteń.  Cerkiew św. Józefata

Byteń. Cerkiew św. Józefata (1708-1710) Cerkiew. Ruiny. Fot. z lat 1920

Byteń.  Kościół

Wiadomości

Po 1939 roku w Złotowie k/Byteni w pobliżu rzeki Szczara prawdopodobnie żywcem spalono w baraku moją ciocię Annę Załęską zd.Mazurek i jej 3 letnią córkę a 6 letniego Kazika i jego ojca Bogusława Załęskiego rostrzelano . Czy jest ktoś kto słyszał lub wie coś o tej tragedii.W tle tej tragedii jest ukrywaj&...
Мои предки из этого местечка. Я даже до сих пор туда приезжаю (родственные фамилии Морочко, Хаврученко). Есть старые фотографии моих предков, которые там жили. Хочу закачать фотографии, как это сделать?...
"Na zdjęciu z czasu wojny - Niemiec siedzący pośrodku był burmistrzem Bytenia i nazywał się Tubis. Prawdopodobnie był dobrym człowiekiem. Fot. 1941-43" - W Byteniu zamordowano 2000-3000 Żydów, Tubis był jednym z organizatorów i wykonawcą. https://ru.wikipedia.org/wiki/Гетто_в_Бытене_(Ивацевичский_район)...
Nazywam się Marek Makarewicz i jestem synem Mikołaja. Odwiedziłem Byteń w 1979 roku zatrzymując się u brata mojego ojca- Fiodora Makarewicza. w tej miejscowości mieszka Wiktor Strzelczyk, syn Wiery- siostry mojego ojca. Poszukuję kontaktu z Aleksandrem Makarewiczem, synem Mikołaja urodzonym w 1943 lub 44 roku. Mam także pytanie do Jerzego Makarewic...
На здымку Мясная крама, верасень 1937 г. хата маей радыны, вельмi тiкава. Дякую ...