> obwód miński > rejon stołpecki > miasteczko Wiszniowiec (Howiezna) > Cerkiew Św. Jana
Wiszniowiec (Howiezna). Cerkiew Św. Jana

Cerkiew Św. Jana | Wiszniowiec (Howiezna)

Rok budowy (przebudowy): 1742, 1852

Cerkiew prawosławna pod wezwaniem Św. Jana Chrzciciela

Pierwotnie unicka, barokowa, fundowana przez benedyktynki z Nieświeża. Zbudowana w 1742 roku, przebudowana w 1852 roku i zamieniona na cerkiew prawosławną.

Jest to dwuwieżowa, trójnawowa bazylika z półokrągłą apsydą. Fasada dwukondygnacyjna; w części dolnej bez okien, w górnej z wysokimi oknami i półkoliście zamkniętymi niszami. Wydatny gzyms koronujący, wygięty w kokosznikowy szczyt.

Nad górną kondygnacją wznoszą się dwie nieproporcjonalnie małe ośmioboczne wieżyczki z kopułowymi hełmami. Trzecia mała wieżyczka znajduje się nad częścią ołtarzową. Elewacje boczne dzielone uproszczonymi pilastrami i zwieńczone gzymsami.

Wnętrze podzielone jest na nawy za pomocą czterech masywnych filarów. Sklepienie w nawie głównej jest kolebkowe, a w nawach bocznych – krzyżowe. Zachował się dawny wystrój wnętrza, którego elementy stanowią gzymsy, pilastry i ozdobne balustrady.