> Гродненская область > Кореличский район > деревня Осташин
Осташин. Усадьба Гробовских / Живицких (Осташин Мурованый)

Осташин.  Кальвинский сбор

Осташин. Кальвинский сбор (XVII) Кальвинистский сбор в Осташине Фото < 1914

Осташин.  Усадьба Булгаков

Осташин. Усадьба Булгаков (XIX) Усадьба Грабовских в Осташине на фотографии Яна Булгака Фото < 1911

Комментарии

Ruiny dworu Ostaszyn Murowany nabył w 1922 roku Otton Żywicki. Nowy właściciel widoczny jest na dole zdjęcia (przedstawia ruiny dworu). Stoi na schodach. Widoczna jest na nim zrujnowana część budynku lewego i resztki murów budynku prawego.
Żywiccy odbudowali Ostaszyn inaczej. Nie wznieśli budynku środkowego, tylko odbudowali schody opu...
Пани Ирена! Архивные документы и воспоминания Яна Булгака, сына Валериана Булгака, продавшего Грабовскому свое имение Осташин Мурованый, подтверждают Вашу информацию. Меня интересует судьба Живицких после 1939 г. и их потомков. Николай Гладкий, уроженгец д. Кайшовка, соседней с Осташином....
Z dokumentów historycznych wynika, że w Ostaszynie znajdowały się dwa majątki ziemskie i dwa dwory. Starszy z nich, zbudowany w XVII w. przez Szykowskich należał od XVIII w. do początków XX w. do Grabowskich. Drugi dwór powstał w pobliżu później na skutek jakogoś podziału familijnego i na początku XX w., należ...
Pani Ireno,
dziekuje bardzo za poprawku! Z Ostaszynym istniala niepewnosc.Na starych mapach wojskowych z lat 30h sa tylko 2 folwarki Ostaszyn, i niestety, Ostaszyn Murowany nie byl podpisan....
Proszę o wiadomość na podstawie jakich dokumentów zamieszczone na tej stronie zdjęcia nazwane są "Dwór gospodarczy Bułhaków". Jestem w posiadaniu dokumentów, że dobra te, nazywane OSTASZYN MUROWANY były własnością do 1922 roku rodziny GRABOWSKICH. 16 maja 1922 r. na mocy aktu kupna-sprzedaży dobra te nabył od ...