> Минская область > Воложинский район > местечко Раков
Раков. Костёл Пресвятой Девы Марии

Za się ukończy! nowy Dom Boży.
Niechże podziękę dziś każdy złoży,
Gazeta Kaliska nr 286 z dnia 3(16).10.1903r.

Pozwolenie na budowę kościoła w Rakowie

Otrzymano pozwolenie na budowę nowego murowanego kościoła katolickiego w Rakowie, w Guberni Mińskiej. Kościół zbudowany będzie w stylu gotyckim. Roboty zaczną się na wiosnę.
Kronika Rodzinna nr 39 z dnia 11(24).09.1903

Nowy kościół w Rakowie
Archidiecezja Mohylewska. W Rakowie Guberni Mińskiej, znajduje się stary drewniany kościółek. Starania mieszkańców tego miasteczka, mające na celu wzniesienie nowej świątyni uwieńczone wreszcie zostały pożądanym skutkiem i oto z wiosn...
Надо уважать людей, это русско/белорусскоязычный сайт, вот и пиши не так, как тебе выгодно, чтобы подчеркнуть свою панско-шляхецкую кровь, а так,чтобы тебя понимали люди....
"Gazeta Polska" nr 207, z dnia 29 .07(11.08).06.1905r.
Z guberni zachodnich
Z Guberni Mińskiej donoszą nam pod dniem 3.08.

Pobyt Arcypasterza w powiecie mińskim niezatarte wrażenie na miejscowej ludności. Stanowić on będzie prawdziwą erę w stosunkach tutejszych. Dziś jeszcze gwarzą o tym powszechnie młodzi i starzy. W ogó...