> okręg wileński > gmina rejonowa Troki > miasto Landwarów > Kaplica
Landwarów. Kaplica

Utracony: 1926

Landwarów. Kaplica

Kaplica na niemieckiej pocztówce z 1916 r. |

Kaplica pod wezwaniem Zwiastowania N M P

18 VI 1905 r. po długich i pracowitych zabiegach hrabia Władysław Tyszkiewicz uzyskał pozwolenie na budowę kościoła w Landwarowie. Z obawy, by zezwolenie nie było odwołane, natychmiast przystąpiono do budowy. Zdecydowano się na budowę niedużego kościoła-kapliczki, gdyż zbudowanie w krótkim czasie dużej świątyni było niemożliwe. Ze względu na to, że kościół był w tej miejscowości niezbędny, natychmiastowe wzniesienie kaplicy już w krótkim czasie, dawało wiernym możność uczestniczenia w nabożeństwach oraz korzystania z posługi duszpasterskiej.

Tymczasowa kaplica, w której nabożeństwa odbywały się do roku 1926, po wyświęceniu nowego kościoła, na mocy zezwolenia władz archidiecezjalnych, została rozebrana. Z części materiałów tej kaplicy zbudowano w nowym kościele tambur oraz szopę na materiały budowlane, natomiast większą część materiałów sprzedano w celu wyrównania długów budowlanych nowego kościoła.

Irena Diugielewicz
Dzieje parafii Landwarów w latach 1906 - 1993