> obwód brzeski > rejon drohiczyński > wieś Pirkowicze > Cerkiew Zaśnięcia NMP
Pirkowicze. Cerkiew Zaśnięcia NMP

Cerkiew Zaśnięcia NMP | Pirkowicze

Pierwsza cerliew w Pirkowiczach pod wezwaniem Wniebowzięcia NMP była wzniesiona przez wybitnego obywatela Pirkowicz, twórcę unii kościelnej, biskupa Cyryla Terleckiego. Była drewniana na podmurówce, z krużgankiem. Posiadała dwie niewysokie wieże i kopułę nad prezbiterium. Były tam trzy ołtarze, wspaniale zdobione, piękne wrota cerkiewne, rzeźby i inne cenne wyposażenie. Tu został pochowany w 1607 roku biskup Terlecki. W zawieruchach wojennych XVII wieku cerkiew uległa znacznemu zniszczeniu, a cenne wyposażenie zginęło.

Cerkiew w obecnym kształcie ufundował około 1770 roku Zenon Wysłouch, podkomorzy brzeski. Dokończył ją i ozdobił jego syn, Wiktor. Do nowej cerkwi uroczyście przeniesiono szczątki biskupa Terleckiego i członków jego rodziny. Tu też został pochowny w 1805 roku Zenon Wysłouch, a wcześniej jego żona Honorata z Orzeszków. Tu też spoczął Wiktor i jego dwie żony. Jak wiadomo z ustnych przekazów, szczątki zostały w 1939 roku wyrzucone, a krypta zamurowana. Dziś nie ma tam śladu ani po Terleckich, ani po Wysłouchach.

Anna Ostrowska