> obwód miński > rejon puchowicki > miasteczko Dukora > Zespół pałacowo-parkowy Hartinghów
Dukora. Zespół pałacowo-parkowy Hartinghów

Zespół pałacowo-parkowy Hartinghów | Dukora

Rok budowy (przebudowy): XVIII

Dwór w Dukorze

Dukora, miasteczko w dawnym województwie mińskim (Białoruś), nad Świsłoczą, wchodziła w skład klucza śmiłowickiego, należącego kolejno do Sapiehów, Zawiszów i Ogińskich.

W XVIII wieku zadłużony majątek został wykupiony i podzielony przez dotychczasowych administratorów dóbr Ogińskich: Franciszka Osztorpa (przypadła mu Dukora) i Stanisława Moniuszkę (dziad kompozytora, otrzymał Śmiłowicze). Od 1874 do 1917 roku Dukora pozostawała w rękach pochodzącej z Holandii rodziny Hartinghów.

W klasycystycznym pałacu zbudowanym za czasów Osztorpa w XVIII wieku, oprócz sprzętów z XIX wieku znajdowała się kolekcja porcelany i trochę obrazów, między innymi F. Smuglewicza i J. Ch. Lampego, a także biblioteka z dziełami z XVIII i XIX wieku.

W 1912 roku w parku została wzniesiona kaplica rodowa. Wszystko przepadło w czasie rewolucji bolszewickiej.

Encyklopedia Kresów, Wydawnictwo Kluszczyński