> obwód brzeski > rejon berezowski > miasto Bereza Kartuska > Cerkiew ŚŚ. App. Piotra i Pawła
Bereza Kartuska. Cerkiew ŚŚ. App. Piotra i Pawła

Cerkiew ŚŚ. App. Piotra i Pawła | Bereza Kartuska

Rok budowy (przebudowy): > 1860, 2003

Cerkiew pod wezwaniem Świętych Piotra i Pawła

Wybudowana w 1772 roku w stylu klasycystycznym, przebudowana w pierwszej połowie XX wieku w stylu rosyjsko-bizantyjskim. Cerkiew powstała z budulca pochodzącego z rozbiórki kościoła kartuzów. Przeniesiono do niej także przechowywane dawniej u kartuzów relikwie Krzyża Świętego. Nie wiadomo, czy są w niej nadal.

Czwórdzielna: trójkondygnacyjna czworoboczna dzwonnica kryta dachem namiotowym z niedużą kopułką, babiniec, nawa kryta dachem czterospadowym zwieńczonym kopułą na dwukondygnacyjnym bębnie (ośmiobok na czworoboku) i część ołtarzowa z dwiema zakrystiami. W bogatej dekoracji elewacji wykorzystano trójkątne naczółki, pilastry, profilowane gzymsy, fryz i ozdobne obramienia okien i drzwi.

Grzegorz Rąkowski
Ilustrowany przewodnik po zabytkach kultury na Białorusi, Burchard Edition, Warszawa 1997 Czar Polesia, Rewasz, Pruszków 2001