> obwód miński > rejon krupski > miasto Krupki > Dwór Świackich
Krupki. Dwór Świackich

Dwór Świackich | Krupki

Rok budowy (przebudowy): > 1900

Zespół dworski w dawnym majątku ziemskim

Miejscowe dobra stanowiły niegdyś własność Sanguszków, w XIX wieku należały do Świackich. Modernistyczny dwór zbudowany został na początku XX wieku, nie wiadomo, czy jeszcze przez Świackich, czy już przez nowych właścicieli.

Jest to budynek dwukondygnacyjny, wzniesiony na planie nieregularnym. Centralna część fasady zaakcentowana jest płytkim ryzalitem zwieńczonym attykowym szczytem. W środkowej części lewej elewacji bocznej znajduje się okrągła wieża nakryta kopułą opartą na ośmiobocznym bębnie. W centralnej części prawej elewacji bocznej znajduje się ryzalit zwieńczony attykowym szczytem, wejście natomiast znajduje się w wysuniętej części bocznej fasady, flankowanej dwiema niewysokimi czworobocznym wieżyczkami. Elewacje są bogato zdobione boniowaniem i płycinami.

Dwór otacza resztka parku.

„Ilustrowany przewodnik po zabytkach kultury na Białorusi”, Burchard Edition, Warszawa 1997