> obwód grodzieński > rejon smorgoński > miasteczko Soły
Soły. Kościół M.B. Różańcowej

Soły.  Kaplica cmentarna

Soły.  Krajobrazy

Soły. : Utracone spuścizna | zdjęcia

Soły. Kościół M.B. Różańcowej (1849?)

Wiadomości

Могілкі месцяцца ля самай чыгункі, справа ад царквы (паводле адных крыніц - былая сінагога, паводле другіх - гаспадарчая пабудова пачатку ХХ стагоддзя) з залачонай, відаць, апошнімі гадамі цыбулінаю. Між двума мастамі - праз Ашмянку і чыгуначным.
Першы бачны камень - ля надбярэжнай хвоі. Прайсці праз дрэвы - і на адкрытым месцы сустрэнецца яшчэ некалькі мацэваў. На даволі значных адлегласцях ян...
Ищу родственников Францкевич Болеслав,Францкевич Мария.Возможно прабабушка похоронена здесь.Как можно узнать?...
Witam.
Wiem w z aktu zgonu, który dostałam z Grodna, że mój dziadek Józef Frąckiewicz, mąż Amelii i ojciec mojego Taty Romka, został pochowany na cmentarzu w Sołach. Czy taki grób może jeszcze istnieć i jakie są szanse, żeby go zlokalizować?...
Szukam kontaktów z rodziną Skorków w Sołach. Z tej rodziny pochodzi moja babcia Konstancja Skorko, która wyszła za mąż za organistę Ksawerego Kudzinowskiego-Wołka prawdopodobnie w roku 1902. Tu urodziło się kilkoro z ich dzieci w tym mój Tato Zygmunt ( 1910 r.). Z Stołów mój dziadek wywędrował do Ejszyszwek-...
Nie dawno się dowiedziałem że moi przodkowie byli właścicielami ziem w Iwaszkowcach np. w roku 1834 pod nazwiskiem Kowzan i w terminie 1828-1831 pod nazwiskiem Kołwzan. Moja gałęż pochodzi z Medryk blisko Sół i prawdopodobnie z Słobódki blisko Ostrowca. Wiem też że Rozalia z domu Rodziewicz poślubiła Wincentego Ko...