> Grodna region > Kareličy county > Astašyn village

Astašyn on the map

Astašyn.  Manor of Grabowski / Żywicki (Ostaszyn Murowany)

Astašyn.   Devil Rock

Astašyn. : Lost heritage | Photo

Astašyn.  Calvinist church

Astašyn. Calvinist church (XVII) Calvinist church in Astashyn (photo from early XX century) Photo < 1914

Astašyn.  Manor of Bułhak

Astašyn. Manor of Bułhak (XIX) Grabowski manor in Ostaszyn. Foto by J. Bulhak Photo < 1911

Comments

Ruiny dworu Ostaszyn Murowany nabył w 1922 roku Otton Żywicki. Nowy właściciel widoczny jest na dole zdjęcia (przedstawia ruiny dworu). Stoi na schodach. Widoczna jest na nim zrujnowana część budynku lewego i resztki murów budynku prawego.
Żywiccy odbudowali Ostaszyn inaczej. Nie wznieśli budynku środkowego, tylko odbudowali schody opu...
Пани Ирена! Архивные документы и воспоминания Яна Булгака, сына Валериана Булгака, продавшего Грабовскому свое имение Осташин Мурованый, подтверждают Вашу информацию. Меня интересует судьба Живицких после 1939 г. и их потомков. Николай Гладкий, уроженгец д. Кайшовка, соседней с Осташином....
Z dokumentów historycznych wynika, że w Ostaszynie znajdowały się dwa majątki ziemskie i dwa dwory. Starszy z nich, zbudowany w XVII w. przez Szykowskich należał od XVIII w. do początków XX w. do Grabowskich. Drugi dwór powstał w pobliżu później na skutek jakogoś podziału familijnego i na początku XX w., należ...
Pani Ireno,
dziekuje bardzo za poprawku! Z Ostaszynym istniala niepewnosc.Na starych mapach wojskowych z lat 30h sa tylko 2 folwarki Ostaszyn, i niestety, Ostaszyn Murowany nie byl podpisan....
Proszę o wiadomość na podstawie jakich dokumentów zamieszczone na tej stronie zdjęcia nazwane są "Dwór gospodarczy Bułhaków". Jestem w posiadaniu dokumentów, że dobra te, nazywane OSTASZYN MUROWANY były własnością do 1922 roku rodziny GRABOWSKICH. 16 maja 1922 r. na mocy aktu kupna-sprzedaży dobra te nabył od ...