> Віцебская вобласць > Полацкі раён > горад Полацк > Касцёл Маці Божай Марыі Нябеснай
Полацк. Касцёл Маці Божай Марыі Нябеснай

Год пабудовы (перабудовы): 1502 (1), 1696 (2), 1758 (3)
Страчаны: захаваліся руіны

Кляштар бэрнардынаў з карты бэрнардынскіх кляштараў Літвы Г. Ляйбовіча (1750-60-я гг.) |

Богаяўленскі сабор (бліжэйшы) і комплекс былога кляштара бэрнардынаў (на другім беразе) |

У 1696 г. ваявода Д. Слушка запрасіў бернардзінцаў у Полацк i размясціў ix у слабадзе Кабак. Пасля яго смерці ахвяраванні на будаўніцтва кляштара рабілі Буйніцкія — падчашыя Полацкага ваяводства. Пасля пажару 1758 г. быў пабудаваны касцёл Маці Божай Марыі Нябеснай (асвячоны ў 1769 r.) i жылы корпус. Касцёл — аднанефавы, з трансептам i двухвежавым фасадам, памерамі 42х25 локцяў. У 1772 г. ў кляштары 10 манахаў і іншы персанал; працавала школа філасофіі. У 1832 г. кляштар зачынены, касцёл ператвораны ў праваслаўную царкву (Іаана Багаслова, пашкоджана ў 1930-я гады).

Касцёл — помнік архітэктуры барока (захаваўся часткова). 1-нефавы з трансептам 2-вежавы храм пад 2-схільным дахам. Галоўны фасад фланкіравалі 4-ярусныя вежы зграбных прапорцый, паміж якімі, як і над крыламі трансепта, узвышаўся фігурны франтон. У пластыцы фасадаў быў выкарыстаны класічны ордэр. Унутры неф храма перакрывала цыліндрычнае скляпенне, над уваходам на 2 слупах-пілонах выступалі хоры, на іх і вышэй на званіцу вялі вітыя лесвіцы. Захаваўся у руінах.

Гл. таксама: Кляштар бэрнардынаў