> Гомельская вобласць > Буда-Кашалёўскі раён > вёска Кошалева > Царква Міхала Арханёла
Кошалева. Царква Міхала Арханёла

Царква Міхала Арханёла | Кошалева

Страчаны: ?
Фундацыя: на средства Министерства Государственных Имуществ

Царква ў Кошалеве

У 1897 годзе значная частка сучаснай Гомельскай вобласці ўваходзіла ў склад Магілёўскай губерні, а царкоўныя прыходы таго часу – у склад Магілёўскай епархіі. У гэтым жа годзе па складзенаму кансісторыяй маршруту царкоўныя прыходы вёсак, мястэчак і гарадоў Быхаўскага, Рагачоўскага і Гомельскага паветаў наведаў епіскап Магілёўскі і Мсціслаўскі Місаіл. Падчас гэтага агляду рабіліся запісы, якія пазней былі надрукаваны ў “Могилевских епархиальных ведомостях” за 1897 – 1898 гады пад назвай “Путевые заметки при обозрении церквей Могилевской епархии Преосвященнейшим Мисаилом, Епископом Могилевским и Мстиславским, в текущем 1897 году”. Унікальнасць гэтых нататкаў у тым, што напісаны яны на аснове старых царкоўных летапісаў і дакументаў, якія безнадзейна для нас згублены, знішчаны часам і ліхалеццямі. Да нядаўняга часу аб існаванні гэтых нататкаў нічога  не было вядома, дадзеныя з іх унікальныя, пасля выхаду ў свет яны нідзе не выкарыстоўваліся. Каб будучыя пакаленні ведалі гісторыю сваіх храмаў, друкуем вытрымкі з нататкаў аб праваслаўных храмах Буда-Кашалёўскага раёна (скарачэнні і мова нататкаў захаваны, толькі напісанне некаторых літар адаптавана да сучаснага рускага алфавіту).

18-19 мая 1897 г. «Село Кошелево. Церковь, построенная в 1859 году на средства Министерства Государственных Имуществ, деревянная, холодная, весьма малая и крайне тесная, по количеству прихожан в 8000 душ слишком. Настоит надобность строить новый храм, а настоящий обратить в зимний, теплый; при старании прихожан, местного о. протоиерея и благочинного старца о. Савинича с его братиею сослужащею и сторонней помощи может быть совершено благое предприятие. Помоги, Господи! Наличной суммы церковной больше 1000 р. Утварь и ризница церковные, приобретенные частью от казны, частью от прихожан, находятся в достаточном количестве; библиотека, о которой почему-то умолчено в ведомости от церкви, скудная.

Причт состоит из 4-х членов: 2-х священников и 2-х псаломщиков. На содержание их отпускается из казны 1240 р. в год. Земли при церкви 63 дес. Дома для членов причта, построеные от казны и частью от прихожан, не вполнее удобные и поместительные. Церковно-приходское попечительство имеется, но плодов деятельности их не видится. При церкви есть народное училище и 11 школ грамоты в деревнях. Поют в церкви на двух клиросах, на правом – ученики народной школы и любители пения с псаломщиком, на левом – ученики ц.-прих. школ; пение удовлетворительное. Летопись церк. не писана с 1889 до 1896 года; прочие документы в исправности».

Крыніца:
Вадзім ЛОСЬ, гісторык, член прэзідыума Гомельскага абласнога савета таварыства аховы помнікаў гісторыі і культуры.
Храмы Гомельшчыны: Кашалёва, Рагінь, Рудзянец
Газета “Авангард”, №85 ад 23 кастрычніка 2010 года. – С. 7.