> Гродзенская вобласць > Смаргонскі раён > мястэчка Крэва > Касцёл Найсвяцейшай Панны Марыі
Крэва. Касцёл Найсвяцейшай Панны Марыі

Касцёл Найсвяцейшай Панны Марыі | Крэва

Год пабудовы (перабудовы): 1990-x

Гісторыя касьцёлу ў Крэва сягае ў 13 ст. Касьцёл шмат разоў разбуралі й кожны раз ён адбудоўваўся.

У 1626 г. храм аднаўляў Гаштольд. У 1704 г. Закрэўскі фундаваў касьцёлу 2 алтары і ахвяраваў фальваркі Закрэўшчына і Таншчызна.

У 1868 г. перароблены пад праваслаўную царкву.

Старажытны баракальны касьцёл канчаткова быў зруйнаваны падчас першае сусьветнае вайны, калі праз Крэва праходзіла лінія фронту.

У 1934-36 гг. на тым месцы быў адбудаваны драўляны касьцёл Сьв. Божай Маці (ці Сьв. Праабражэння Гасподняга (А.М. Кулагін, "Каталіцкія храмы на Беларусі")) паводле праекту архітэктараў Стаброўскага і Норбскага, пад кіраўніцтвам ксяндза Ч.Кардэля. Гэта быў вельмі цікавы прыклад мадэрну з выкарыстаньнем гістарычных стыляў - неабарока (агульная планіроўка й вырашэньне франтону) і неарэнесансу (трактоўка вежаў).

У 1961 г. гэты касьцёл быў зачынены, вежы зьнесены, надбудаваны другі паверх і адкрыты шпіталь.

У 1990-я годы на яго месцы ўзвялі цагляны касьцёл, які сваімі 2 вежамі ў нечым апелюе да архітэктуры ранейшага касьцёлу.

Каталіцкія храмы на Беларусі

Алег Дзярновіч