> Гомельская вобласць > Веткаўскі раён > мястэчка Хальч > Царква
Хальч. Царква
Хальч. Царква

Царква | Хальч

Год пабудовы (перабудовы): < 1891 (1), 1890-x (2)

Царква ў Хальчы

У 1897 годзе значная частка сучаснай Гомельскай вобласці ўваходзіла ў склад Магілёўскай губерні, а царкоўныя прыходы таго часу – у склад Магілёўскай епархіі. У гэтым жа годзе па складзенаму кансісторыяй маршруту царкоўныя прыходы вёсак, мястэчак і гарадоў Быхаўскага, Рагачоўскага і Гомельскага паветаў наведаў епіскап Магілёўскі і Мсціслаўскі Місаіл. Пад час гэтага агляду рабіліся запісы, якія пазней былі надрукаваны ў “Могилевских епархиальных ведомостях” за 1897 - 1898 гады пад назвай “Путевые заметки при обозрении церквей Могилевской епарии Преосвященнейшим Мисаилом, Епископом Могилевским и Мстиславским, в текущем 1897 году”. Унікальнасць гэтых нататкаў у тым, што напісаны яны на аснове старых царкоўных летапісаў і дакументаў, якія безнадзейна для нас згублены, знішчаны часам і ліхалеццямі. Да нядаўняга часу аб існаванні гэтых нататкаў нічога не было вядома, дадзеныя з іх унікальныя, пасля выхаду ў свет яны нідзе не выкарыстоўваліся. Каб будучыя пакаленні ведалі гісторыю сваіх храмаў друкуем вытрымкі з нататкаў аб праваслаўных храмах Веткаўскага раёна (скарачэнні і мова нататкаў захаваны, толькі напісанне некаторых літар адаптавана да сучаснага рускага алфавіту).

20-21 мая 1897 г. «М. Хальчь расстоянием от г. Могилева на 185 вёрст. Не было здесь Архиерея 9 лет. На месте сгоревшей до основания церкви с колокольней в 1891 году построена новая деревянная, просторная, чистая, светлая и красивая. На постройку церкви Министерством Государственных Имуществ отпущено было 1360 бревен; Св. Синодом дано 7000 руб. и из средств общественных получено 1296 руб. Утварь нельзя назвать достаточной, потому что многое из вещей прежних повреждено пожаром в 1891 г., а вновь ещё не приобретено. Тоже надо сказать о свящ. облачениях. По количеству их не мало, но многие из них частью ветхие, частью испорчены пожаром. Стихарь причетнический 1 и то негодный к употреблению. В церковной библиотеке числится: по Свящ. Писанию 3, св. отеческих 12 и духовно-нравственного содержания 40 книг. Приход в 2100 д. обоего пола. Причт 2-хъ членный. Земли при церкви 44 дес. Есть еще кладбищенская церковь, в которой нередко совершается богослужение. В селе устроены ц.-прих. школа и школа грамоты. Имеется ц. хор певчих; поют под руководством учителя Ващенко очень хорошо. Причт исправный; документы в порядке. Воск для ц. свечей покупается у частных лиц, а не на епарх. заводе. Не терпимо».

Крыніца:
Вадзім ЛОСЬ, гісторык, член прэзідыума Гомельскага абласнога савета таварыства аховы помнікаў гісторыі і культуры.
Храмы Гомельшчыны: Навасёлкі, Радуга, Хальч, Старое Сяло
Газета “Голас Веткаўшчыны”, № 9 ад 5 лютага 2011 года.– С. 7